ROAS berekenen (Return on Ad Spend).

Wat is ROAS?

De afkorting ROAS staat voor Return on Ad Spend. Het geeft antwoord op de vraag “Als ik € 1,- investeer in Google Ads (of een ander marketingkanaal), wat krijg ik daar dan voor terug?”. Een ROAS van 4 geeft weer dat een bedrijf voor elke euro advertentiebudget € 4,- omzet realiseert.

Return on Ad Spend is één van de KPI’s waar Google Ads-campagnes op kunnen worden aangestuurd.

google-ads-beheer

ROAS berekenen

De formule om de ROAS te berekenen is erg eenvoudig. Je deelt je gerealiseerde omzet door de advertentiekosten die je maakte. In Google Ads vind je je omzet terug in de kolom conversiewaarde.

berekening ROAS

In bovenstaand voorbeeld levert elke euro die je investeerde in je advertentiecampagnes dus € 4,38 aan conversiewaarde, oftewel omzet, op.

Je kunt de ROAS berekenen op accountniveau, maar ook op campagneniveau, advertentiegroepniveau of zoekwoordniveau. Zo kun je dus op elk niveau berekenen wat de effectiviteit van je advertentie-inspanningen was.

Wat is een goede ROAS?

Nu je weet wat Return on Ad Spend is, zul je je vast afvragen wat de ROAS is die jij voor jouw campagnes moet gebruiken.
De perfecte ROAS verschilt per branche, en zelfs tussen bedrijven binnen dezelfde branche zijn er verschillen. De gewenste ROAS hangt samen met de kosten die jij, naast de advertentiekosten, nog meer maakt. Denk aan de kostprijs of inkoopprijs van jouw product, maar ook aan zaken als personeelskosten, verzendkosten, opslagkosten etc.

Wat is jouw minimale ROAS?

De marge die jij maakt op jouw producten of diensten bepaalt dus wat je minimaal aan ROAS moet aanhouden.

Stel: Je verkoopt een jurkje op je site voor € 100,-. De inkoopkosten van het jurkje plus alle andere kosten bedragen € 60,-. Je maakt dus € 40,- winst op de verkoop van dit jurkje; met andere woorden: je hebt een winstmarge van 40%. Als je dit volledige bedrag, dus je volledige winst van € 40, uitgeeft aan advertenties heb je onder de streep niets verdiend aan de verkoop van het jurkje. Je speelde break even. In dit geval heb je een ROAS van 2,5.

ROAS berekenen

Break even roas berekenen

Je minimaal benodigde ROAS, oftewel je break even ROAS, kun je berekenen met de volgende formule:

Break even ROAS berekenen

ROAS vs. CPA (cost per acquisition)

Naast Return on Ad Spend kun je je Google Ads-campagnes ook sturen op Cost per Acquistion (CPA). CPA is een veelgebruikte metric voor leadgeneratie. Je deelt de totale kosten die je maakte voor het adverteren door het aantal leads dat het opleverde en je hebt jouw CPA.

Bij Cost per Acquistion houd je geen rekening met de waarde van een conversie. Bij leads weet je van te voren nog niet precies wat ze je uiteindelijk opleveren. Of een afgerekende order nu € 100,- of € 700,- oplevert, de kosten die je wilt maken voor het realiseren van de verkoop houd je gelijk. Je begrijpt zelf waarschijnlijk wel dat dit voor e-commerce niet de handigste keuze is. Immers, de afgerekende order van € 700,- is 7 keer zoveel waard en om dergelijke orders te realiseren heb je waarschijnlijk meer over dan voor transacties van € 100,-. Bij leadgeneratie weet je echter nog niet wat een lead je op voorhand gaat opleveren. Daarom is het hanteren van een vast bedrag voor elke gerelateerde lead een prima methode om je campagnes te sturen. 

Afwijken van de ROAS-berekening

Nu je weet welke ROAS je minimaal nodig hebt om break even te adverteren, moet je je wel realiseren dat er allerlei redenen zijn om van deze minimale ROAS af te wijken.

ROAS en abonnementsmodel

Heb je bijvoorbeeld een abonnementsmodel, waarbij dus wekelijks of maandelijks terugkerende omzet zal worden behaald op de nieuw aangeworven klant, dan is het natuurlijk logisch om deze terugkerende omzet mee te nemen in de ROAS berekening. Je kijkt dus dan niet alleen naar de conversiewaarde die met de eerste order wordt gemeten, maar telt ook de toekomstige conversiewaarde mee.

ROAS en Branding

Andere belangrijke reden om af te wijken van de minimaal benodigde ROAS is branding. Zet je een campagne op in bijvoorbeeld het Google display netwerk of in Facebook, dan is het niet logisch om daar dezelfde resultaten van te verwachten dan van een campagne in het zoeknetwerk. Mensen die vanuit een zoekopdracht op jouw site belanden, zijn immers al op zoek naar termen die iets te maken hebben met het product of de dienst die jij biedt. Met een display- of Facebook-campagne ontbreekt die zoekintentie maar selecteer je mensen die qua doelgroep bij jouw bedrijf passen. Dit maakt dat de koopintentie op verkeer uit dit type campagnes gewoonweg lager zal liggen en de ROAS daarmee dus vaak ook. Meestal is ROAS dan ook niet hetgeen waar je brandingcampagnes op stuurt.

rianne-jacobs

Online Search Specialist & Eigenaar

Rianne Jacobs-Schouten

In 2015 startte Rianne als freelancer. Inmiddels bouwt ze, samen met haar team, hard aan de groei van dTLS, én aan de online groei van haar klanten. Rianne kent de ins and outs van Google Ads en deelt haar kennis graag.

Blijf op de hoogte!

dTLS. Updates

Wij delen graag onze kennis en ervaring met je!

  • Gratis Google Ads en Online Marketing tips & tricks
  • Een kijkje achter de schermen bij dTLS.